צמחי מים טורפים
מאת : אריה כהן
גידול צמחי מים טורפים מהווה אתגר למגדלי צמחים טורפים ותוספת מרשימה לבעלי אקווריום צמחיה (בייחוד היי-טאק אך לא הכרחי) הדבר נובע מרגישותם לתנאי המים וההרכב הכימי של המינרלים במים.
גידול צמחי מים טורפים מחייב מים מזוקקים (או מי גשם) תוך הוספת מינרלים מתאימים (ראה כל המאמרים העוסקים באקווריום צמחייה) והגעה לאיזון שבלעדיו לא יתפתחו היטב או לא ישרדו יש להביא בחשבון כי צמחים אלו רגישים ביותר לאצות שעלולות תוך זמן קצר לפגוע בהם עד להמתתם.
צמחים אלו יכולים למעשה לגדול בכל מיכל בתוך הבית או מחוצה לו וגם בבריכות מים כשהמצע כמקובל באקווריום צמחייה אך אפשר גם להסתפק במצע של כבול ועליו שכבה של חול, קאוורץ או חצץ.
גורם בעל חשיבות עיקרית הינו דרגת החומציות של המים כאשר ph 6 הוא המיטבי (אך הם יגדלו גם בטווח שבין 4.0 ל 7. דרגת הקשיות של המים צריך שתהיה נמוכה. עומק מים אידיאלי בין 30 ל 60 ס"מ טמפרטורה מיטבית הינה בין 25 ל 28 מעלות ופריחה מחייבת טמפרטורה גבוהה מעט יותר אך לא מעבר ל 31 מעלות.
מיני הנאדיד (ראה בהמשך) יעילים ביותר לסילוק עודפי ניטראטים מהמים.
יש להעלות את ריכוזי הפחמן הדו חמצני במים על ידי שימוש בשיטת השמרים או מיכל פד"ח מתאים (המומחים מציינים כי ניתן גם להשתמש בשיטה של תוספת מעט מי סודה או מעט אבקת סודה שתייה למים אך לא הייתי ממליץ כיון שהמרחק בין התוספות הללו לחיסול הצמחים קצר ביותר למי שאינו בקיא בכך).
חלק ממיני הצמחים הטורפים חד שנתיים ולפני העלמותם בחורף הם מייצרים פקעי התחדשות (turions) , את הפקעים יש לאסוף ולשמור בכלי פלסטיק סגור עם מים במקרר (בין 3 ל 5 מעלות) למשך כל החורף.
הזנת צמחי מים טורפים אפשרית באמצעות כל מיני הזואופלנקטון (חיים כמובן) שגודלם מתאים לגודל המלכודות . ניתן לאסוף זואופלנקטון בשלוליות חורף כאלו שנקוות בחורף מדי שנה באותו מקום . ניתן לגדל תרביות זואופלנטון תוך איסוף קרקע (גם בקיץ) מאותו אזור בו נקוות השלוליות להכניס לצנצנת מים מזוקקים ולהוסיף פנימה קליפת בננה או מעט שמרים.
ניתן לשלב במיכל הגידול (אקווריום) דגים והאמור כמובן בדגים אוכלי אצות למיניהם (לא כאלו הנוהגים לנגוס בצמחים) שרימפסים של מים מתוקים חלזונות אוכלי אצות ורפש וכל מכלול צמחי המים.
אין מה לחשוש הצמחים לא יפגעו בדגים ואפילו לא בדגיגים של מיני הדגים המשריצים למיניהם ובדרך כלל גם לא בדגיגים הבוקעים מביצים.
שילוב צמחי מים טורפים באקווריום צמחייה יכול להוות תוספת מעניינת ומיוחדת מאד.
מיני צמחי מים טורפים
אלדרוואנדה Aldrovanda vesiculosa
צמח מים טורף שמקובל לראותו כקרוב של הדיוניאה .
הצמח גדל באירופה אוסטרליה הודו ויפן במקורות מים בעלי נטייה חומצית לצערינו נמצא במקומות רבים בסכנת הכחדה בשל זיהום מקורות המים.
הצמח צף על פני המים חסר שורשים מגיע לאורך של 10 עד 20 ס"מ כאשר הוא גדל בקצה אחד וקצהו האחר מת בהדרגה.
העלים וסידורם סביב הגבעול מזכירים צורת גלגל (מה שנתן לו את הכינוי צמח הגלגל) מצוייד במלכודות בגודל 2-3 מ"מ , המלכודות מזכירות את מלכודת הדיוניאה כלומר 2 כפות שבמרכזן שערות הפעלה רגישות יצורי מים קטנים כמו דפניות הנכנסים למלכודת (הסיבה לכניסתם לא ידועה) כאשר הם נוגעים בשערות ההפעלה גורמים לסגירת המלכודת במהירות המים נשאבים החוצה ואנזימי עיכול המופרשים במלכודת מעכלים את הטרף , בסיום העיכול נפתחת המלכודת השיירים מסולקים והיא מוכנה לפעולה נוספת.
לצמח פריחה לבנה מעל פני המים
לאלדרוואנדה מופעים טרופיים הגדלים כל השנה וכאלו שהם חד שנתיים המייצרים פקעיות התחדשות ונעלמים בחורף.
נאדיד המים Utricularia
המשפחה הגדולה ביותר מבין משפחות הצמחים הטורפים המכילה למעלה מ-250 מינים הנפוצים ברוב ארצות העולם (כולל מין אחד בארץ) כ-20% מהם הם מיני צמחי מים טהורים ורבים אחרים צמחי גדת הביצה הגדלים גם במים.
על גבעולי הצמח מאות עד אלפי מלכודות שגודלן ממילימטר ועד ל-5 מילימטר.
המלכודת פועלת בעקרון יניקה , כאשר הטרף נוגע בשערות ההפעלה שליד המכסה נפתח המכסה והטרף בזכות הפרש הלחצים בין תוך המלכודת לסביבה החיצונית נשאב פנימה והמכסה נסגר במהירות של אלפית עד מאית שנייה.
מרבית מיני הנאדיד חד שנתיים ונעלמים לאחר ייצור פקעיות ההתחדשות.
קצב הגידול של רוב מיני הנאדיד בתנאים המתאימים מהיר ביותר ויכול להגיע לחצי מטר בשבוע חלקם מפתחים עלים אדומים ו/או מלכודות אדומות.
למיני הנאדיד מגוון צבעים גדול ישנם בעלי פרחים לבנים צהובים ורודים סגולים ועוד.
כל הזכויות שמורות