דגי הקוי הנאיביים

בפורום זה תקבלו מאמרים אקטואלים בנושאי בריכות נוי הקמה וטיפול שוטף .

דגי הקוי הנאיביים

הודעהעל ידי aquagarden » ג' מאי 15, 2012 7:07 am



גילוי נאות וכדי להסיר כל ספק לא למדתי בפקולטה לחקלאות, איני מדען ,לא למדתי ביולוגיה כל אשר אני יודע נרכש מהאוניברסיטה של החיים בעיקר בתחום גידול דגי נוי טרופיים ליצוא ומעט גם מתחום גידול דגי מאכל. עסקתי גם בנקודת הקצה שהייתה החנות לממכר דגים לקהל הנרחב בה נוצר הקשר המיידי והמתמשך עם הלקוחות הפרטיים והציבוריים. בעשרים השנים האחרונות תחום התמחותי העיקרי הוא תכנון ובניית בריכות נוי, בריכות לגידול דגים, בריכות שחייה ביולוגיות וכן ייעוץ לאדריכלי נוף בנושאי גני מים.

לקוחות רבים שלי ואחרים המגיעים מהקהל הרחב המבקר בפורומים הפתוחים אותם אני מנהל פונים אלי אחרי שרכשו דגי קוי בשאלות ובתלונות - מדוע הדגים שרכשו מתמוטטים ומתים לאחר מספר ימים, או שבועות בודדים? הם מציינים תופעות מוזרות שקורות לדגים כמו שטפי דם, פצעים, העדר קשר בין הדגים החדשים והוותיקים , אפאתיות ועוד...תופעות אלו מתרחשות אצל דגים טרופים ובעיקר אצל הדגים ממשפחת הקרפיונים שדגי הקוי משתייכים אליה. נתקלתי בתופעות אלו בדגים שמכרתי בעבר מה שהביא אותי למסקנה שלמעשה אין בידי מענה לשאלות , החלטתי לחקור ולבדוק את הנושא תוך ריכוז מירב הנתונים שצברתי בנוסף לנתונים אותם אספתי במהלך השנתיים האחרונות מתוך הקשרים שיש לי עם בעלי חנויות דגי נוי וחוות גידול בארץ . הנתונים הובילו אותי למסקנה ברורה והיא שהתופעות המוזרות ותמותת הדגים מתקשרות בחלקם הגדול לדגים המכונים בשם דגים נאיביים .




הדגים הנאיביים הם דגים הגדלים בחוות גידול סגורות, בחממות סטריליות הבנויות בדרך כלל במבנים קשיחים בהם מצויות מערכות מים סגורות , אשר באמצעותם מערכות אלו הבנויות מפילטרים מתוחכמים המסננים את המים אשר נשמרים ברמות טיהור ואיכות מהגבוהות ביותר.הכניסה אל אזור הגידול הוא כמו אל אזורי "חדרים נקיים" או מעבדות חקר שאליהם אין להיכנס אלא רק לאחר שהמגפיים עוברים חיטוי ועוטים לגוף לבוש עליון אטום ועוד.
הדגים במערכות אלו גדלים במהירות גדולה יחסית , המתאפשר בגלל סינון מים אינטנסיבי העשרת המים בחמצן , האכלה במזון פיטום מספר פעמים ביום בכמות המותאמת למשקל הדגים , שמירה קפדנית על טמפרטורה משך שעות תאורה וכל מה שעוד נדרש להתפתחות מהירה .
הדגים עוברים תהליכי מיון איכות במהלך מספר שלבי גדילה שונים בחייהם. המיון מפריד את הדגים הפגומים פיזית וכן דגים אשר חלוקת הצבעים בהם לא מתאימה למאפיינים הבין לאומיים. בשלב מסוים לאחר גידול של חודשים רבים ולאחר הניפוי מצטברים דגים שחבל להורגם , דגים אלו לאחר גידול של חודשים ושנים מותאמים למכירה לקהל הרחב בארץ והם מוגדרים כדגי קוי באיכות B או פסולי משלוח. מה שמאפשר מכירתם בארץ במחירים זולים במיוחד מכיוון שבשל רמתם הנמוכה אינם יכולים להימכר בחו"ל.
יש להדגיש לצורך הבהרה - הדגים עצמם יפים מאוד ולא חולים לכן אין סיבה שלא למכור אותם בארץ . את בעלי בריכות הנוי בארץ לא מעניין בדרך כלל מה איכויות הדג אותם מעניין שהדג יהיה יותר גדול, יותר אדום או יותר צבעוני והכי חשוב שמחירו יהיה הזול ביותר וכמובן שבקשות אלו קל למלא על ידי הדגים שהוגדרו פסולי משלוח . מעטים הם וקל לספור באצבעות שתי הידיים את הלקוחות בעלי בריכות הדגים המעוניינים בדגים באיכות A גבוהה.
בהגעת הדגים אל החנויות מתחילה בעיית הדגים הנאיביים להופיע, המשמעות היא שהדגים נדבקים במחלות שונות כולל מחלת ה- KHV שלא ניתנת לפתרון. הדגים הנאיביים רגישים יותר מהדגים שגודלו בחוות פתוחות למחלות שדגים נוטים להדבק בהן בתדירות גבוהה כמו נקודות לבנות ,פונגוס ועוד . בדרך כלל במחלות אלו ניתן לטפל באמצעות תרופות סטנדרטיות שניתן לרכוש בכל חנות של דגי נוי , בטיפול נכון ובמינון מדויק הדגים מבריאים.



כאשר דגים גדלים בחוות גידול סגורות וחסומות לאור שמש, למים ירוקים, לבוץ, לקרציות מים, ללשלשת ציפורים שינויי טמפרטורות קיצוניים ולכל פגעי הטבע הבסיסיים לכן אין הם מתחסנים טבעית . לעומתם דגים שגודלו בתנאים של מים טבעיים מתחסנים בדרך כלל בקלות כפי שקורה בטבע ומצליחים לחיות עשרות שנים כולל חיסון מוקדם מפני ווירוס ההרפס.

מחלת ההרפס של דגי הקוי
Koi Herpes Virus - KHV


אחת המחלות הנפוצות הקטלניות והמדבקות במיוחד היא מחלת הרפס של דגי הקוי הנגרמת על ידי נגיף ההרפס (KHV קוי הרפס ווירוס) זו מחלה קטלנית מאוד בבריכה שנגועה בנגיף ימותו הדגים תוך כמה ימים ולמיטב ידיעתי וניסיוני אין ולא ידועה תרופה לטיפול במחלה כאשר הדגים נדבקים במחלה . בדרך כלל דג שנידבק במחלה זו- דינו מוות . לכן מנסים לגדל את דגי הקוי בחממות סטריליות כדי שלא תהיה אפשרות הדבקה במחלה.
בין הסימנים הראשונים למחלה הם עיניים שקועות, זימים שצבעם משתנה לצבע לבן הדגים מפסיקים לאכול ועוד. זיהוי וודאי הוא על ידי מעבדות ייעודיות לאבחון מחלות דגים וישנן כמה מהן בארץ. כפי שציינתי מחלה זו אינה ניתנת לריפוי על ידי תרופות ואין ברירה ובשלב זה אני ממליץ ללקוחותיי לצערי להרוג את הדג. המחלה זו עלולה לתקוף את כל הדגים ממשפחת הקרפיונים.
נשאלת השאלה מדוע אם כן יתר דגי הקוי לא נדבקים במחלת הרפס הדגים וההסבר הוא:
הדגים שגודלו בסביבה הפראית של בריכות הנוי הפתוחות התחסנו בהן וכן חוסנו נגד מחלת KHV, הם למעשה מאפשרות להבטיח שנים רבות של שחייה והנאה לצופה בהם.

.

דגי הקוי שמגדלים בחוות גידול חיצוניות גדלים בבריכות בעלות נפח מים גדול מאוד אשר נמצאות תחת כיפת השמיים , בבריכות אלו יש כמובן בוץ בקרקעית וצמחיית גדה לפעמים יש בבריכה גם דגי מאכל, סרטנים, צבי מים , נחשי מים , עופות מים ועוד. במקרה הטוב מצוידות בריכות אלו בפילטר ביולוגי או מכני, ברובן מופעלת מערכת אוורור וחמצון על ידי הזרמת אוויר למים תוך כדי ערבולם. מערכת החמצון מאפשרת לאכלס יותר דגים ליחידת נפח מים , כאשר טמפרטורת המים עולה מאפשרת לדגים לנשום בקלות ומונעת מהם להיכנס למצב של לחץ (סטרס) מצב העלול לגרום לתמותה ו/או להתפתחות של מחלות זיהומיות.
חשוב לי ביותר להדגיש ולגעת בנקודה העיקרית שהיא: מדוע דגים אלו מחוסנים מפני ווירוס ההרפס.
כפי שציינתי דגי הקוי עוברים מספר מיוני איכות כאשר המיון ראשוני לאחר כשלושה חודשי גידול כשהם במשקל של כ- 10 גרם, במיון זה מתקבלות מספר קבוצות של דגים באיכות גבוהה יותר המצדיקה את המשך גידולם בבריכות לפחות עד למיון השני השלישי ויותר לפי הצורך. בשלב זה שלאחר המיון הראשוני מחסנים או מזרקים לדגים ווירוס מוחלש של KHV את החיסון פיתחה חברת קו-וקס הישראלית, מערכת החיסון הטבעית של הדגים מתמודדת בהצלחה בדרך כלל עם הווירוס המוחלש והם מתחסנים כ- 95% מהדגים מתחסנים לתמיד ורק כ-5% מהבוגרים עלולים לחלות למרות החיסון. דגים אלו נקלטים בכל בריכות הדגים ללא כל בעיות לאחר התמודדותם עם הליכי ההתאקלמות הראשונית במאגר המים החדש להם.



בעבר גם אני רכשתי את אותם דגים נאיביים והייתי צריך תמיד למצוא דרך להתגונן ולהתפתל בפני הלקוח למצוא תירוצים שונים ומשונים וכמובן לתת לו דגים אחרים כפיצוי על הדגים שמתו. היום לאחר הבדיקות שערכתי אין אני מכניס לחווה שלי דגים שגודלו בדרך הסטרילית (נאיביים) .
המלצתי ללקוחות לרכוש דגים רק אם הם יכולים לבדוק כאשר הם קונים, מי המגדל שלהם ובאם יש תעודת משלוח מהיכן הדגים הגיעו. כאשר אתם רוכשים דגי קוי חדשים לבריכה חשוב מאוד שירכשו רק במקום ידוע ושיינתן אישור רצוי בכתב שדגים אלו מחוסנים או נאיביים.
יש לשים לב וחשוב לדעת שבמקרה הטוב המחלות השונות של הדגים הנאיביים יופיעו רק מספר ימים או מספר שבועות לאחר שהוכנסו לבריכה ואז כמובן יש בעיה לחזור אל המוכר ולספר לו שהדגים מתו, הוא לבטח ישיב לכם שקניתם את הדגים בריאים, שוחים ושמחים ואצלכם הם נמצאים כבר הרבה זמן ויתכן מאוד שאתם אשמים כי אינכם יודעים לטפל בדגים או בבריכה שלכם , התנאים בבריכה שלכם הם הבעיה ולנו בעלי החנות אין כל אחריות על הדגים (לפעמים אפילו יראו לכם איזה שהוא שלט בחנות המסיר מהם כל אחריות על הדגים שנרכשו). לידיעתכם גם בעלי החנויות רובם לא מכירים את הבעיה..... לכו תוכיחו שאלו דגים הנאיביים ושזו מהות הבעיה. (בדיקה במעבדה עולה מאות שקלים)
תשובה כזו כפי שתיארתי בכתבה תינתן לכם גם על ידי בעלי החוות של גידול הדגים הנאיביים. ”אנו מוציאים מהחווה דגים בריאים מה שקורה לאחר מכן, בעייתכם בלבד" כך הם ישיבו וכך זה גם מניסיון אישי שלי בגידול דגים ליצוא. ובנוסף מגדלים היום גם כמה סוגי דגים של מים מלוחים וכן דגים טרופים בשיטה הזאת והמאמר הזה מתייחס גם אליהם
באירופה ישנם בעלי חנויות לדגי קוי אשר מצהירים לפני הלקוחות שהדגים שלהם הם אך ורק נאיביים
או להבדיל מחנויות אחרות שמצהירות שהדגים שלהם קיבלו חיסון / מוזרקים .
מעט מאוד חנויות מחזיקות דגים נאיביים וכן דגים מוזרקים בחנות אחת במקרים אלו ישנה הפרדה מוחלטת בין הדגים במערכות מים שונות.
כאשר אתם רוכשים דגים נאיביים אתם חייבים להמשיך ולהוסיף אך ורק דגים נאיביים .
או להיפך דגים מחוסנים רק עם דגים מחוסנים.
ונקודה למחשבה ..
מה קורה כאשר ציפור מים עוברת מבריכת דגים מחוסנים אל בריכת דגים נאיביים וטובלת במים או מלשלשת בהם חישבו היטב .
ולבסוף ראו הוזהרתם חשבו היטב לפני שאתם רוכשים דגים נאיביים או מחוסנים.

כותב מאמר זה
בירנבוים בצלאל (צלי)
בעלים של חוות אקווה גן בכפר רות
מנהל פורום זה
מנהל פורום דגים ב-ynet
http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-2652-16824,00.html
מנהל פורום אקווריומים ודגים בתפוז
http://www.tapuz.co.il/forums2008/forum ... number=1=2
אתר אקווה גן
http://www.aquagarden.co.il/
aquagarden
Administrator
 
הודעות: 1756
הצטרף: ש' דצמבר 29, 2007 6:02 pm
מיקום: מרכז הארץ מודיעין

חזור אל כל אשר רציתם לדעת בנושאי בריכות נוי ודגים

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־2 אורחים

cron