שושנות המים (נופר, לוטוס או נימפאה)

בפורום זה תקבלו מאמרים אקטואלים בנושאי בריכות נוי הקמה וטיפול שוטף .

שושנות המים (נופר, לוטוס או נימפאה)

הודעהעל ידי aquagarden » ד' נובמבר 16, 2011 7:00 am

--------------------------------------------------------------------------------

http://www.aquagarden.co.il/intro_lilies.html

תמונה

מבוא שושנות המים. (נופר לוטוס או נימפאה)

קיים הרבה בלבול וזיהוי מוטעה של צמחים אלו, ובכתבה זו אנסה לסדר את העניינים.
למעשה מעורבים בבלבול ארבעה סוגי צמחים, וכן עניין השמות המדעיים והשמות העממים של הצמחים. כדי להבין את הבלבול, יש קודם להבין כיצד ממוין עולם הטבע, ולכן אפתח את ההסברים בהבנת שיטת המיון (הטקסונומיה) של עולם הטבע:
השמות העממים הם השמות שניתנים לצמחים (ובע"ח וכו') ע"י תושבי המקום, לדוגמה - פרפר הנקרא בעברית "נימפית הסרפד" (נימפית ע"ש משפחת הפרפר, וסרפד ע"ש מזון זחלי הפרפר) יקרא באנגליה למשל - "ADMIRAL RED" (האדמירל האדום) בגלל צבעי הפרפר. מכאן שהייה צורך לתת לאורגניזמים (וגם למינרלים וכל ערך מדעי זה או אחר) שם שיהיה זהה בכל מקום, כדי למנוע בלבול וטעויות, וכך נוצרה השפה ה"מדעית" שבה לכל ערך יש שם מדעי שהוא זהה בכל מקום. במאה השש-עשרה, קם מדען שוודי בשם קארל פון לינה, והחליט לסדר ולארגן את עולם הטבע בצורה מדעית, ויצר את הטקסונומיה המדעית הנמצאת בשימוש עד ימנו, בחיבורו החשוב "השיטה שבטבע" (קארל גם נתן לעצמו שם מדעי - קארולוס ליניאוס = Linneus ). השפה המדעית מורכבת מלטינית ויוונית עתיקה, מאחר והם שפות "מתות", והם אינן משתנות עוד.
עולם הטבע (בכתבה זו אתמקד רק באורגניזמים חיים) חולק לחמש ממלכות (או תשע בהתאם לאיזה חוקרים אתה מתייחס): ממלכת החי, ממלכת הצומח, ממלכת הפטריות והעבשים, ועוד 6-2 ממלכות של חד-תאיים. הממלכות חולקו לטקסונים הולכים ויורדים -מערכות, מחלקות, סדרות, משפחות, סוגים ומינים (קיימות גם תת-חלוקות, למשל תת-סדרה ותתי-מין), כשכל שם של אורגניזם מורכב משם הסוג ושם המין (מה שנודע כ"שיטת השם הכפול"). כך למשל קיבלה נימפית הסרפד את שמה המדעי "Vannesa atalanta" - הפרפר שייך לסוג Vannesa, והמין הוא Atalanta, וכל חוקר פרפרים בעולם יודע בדיוק לאיזה מין פרפר אתה מתכוון, (אפילו אם אתה דובר עברית והוא רק שוודית). ואם נסתכל על שמותיהם של קרובי משפחתה - נימפית החורשף Vannesa cardui)) ונימפית הדרדר (Melitaea phoebe), ניראה שלפי השמות העממים קשה לקבוע קרבה גנטית, אבל לפי השמות המדעיים רואים מיד שנימפית הסרפד קרובה מאוד לנימפית החורשף מבחינה גנטית, שניהם שייכות לסוג Vanness, והם מרוחקים מעט מנימפית הדרדר השייכת לסוג Melitaea, אבל כל שלושת הפרפרים שייכים למשפחה אחת, משפחת הנימפיתיים -Nymphalidae .
ולסיכום, הסיסטמטיקה המלאה של הפרפר:
ממלכה: חי (Animalia)
מערכה: פרוקי רגליים (Arthropoda)
מחלקה: חרקים (Insecta)
סדרה: פרפראים (Lepidoptera)
משפחה: נמפיתיים (Nymphalide)
סוג ומין: נימפית סירפד (Vannesa atalanta)
אם כך, לאחר והבנו את שיטת המיון, מה ההבדל בין נופרים, ללוטוסים ולנימפאות?

נופר Nuphar

נופר הוא סוג במשפחת הנופריים (Nymphaeaceae), שמו האנגלי העממי הוא "pond lily" (חבצלת הבריכות) ולפעמים גם "brandy bottle" (בקבוק ברנדי) על שום צורת פירות הצמח. מין אחד בסוג, נופר צהוב (Nuphar lutea), הוא צמח בר בישראל, וניתן לראות משטחים יפים שלו בפארק מקורות הירקון, וכן בשמורת עין-נימפית בגליל העליון. צמח זה כמעט ואינו מקובל בגינון בישראל, ואחת הסיבות היא היותו צמח בר מוגן.

תמונה

נלומבו נאכל Nelumbo nucifera:

נלומבו הוא סוג במשפחת הנופריים (Nymphaeaceae), זהו הצמח הידוע בשמו העממי "לוטוס" או "לוטוס קדוש" או "לוטוס הודי קדוש". זהו הצמח המקודש על הבודהיסטים, שלפי אמונתם פרץ הצמח ופרח בכל מקום עליו דרכו רגליו של הנסיך התינוק סאדהראתה (בעתיד בודהה), בעת לידתו. בניגוד לנימפאות, העלים והפרחים של הנלומבו צומחים גבוה מעל המים (העלים הראשוניים צפים על המים), והעלים הם עגולים לגמרי, כשהפטוטרות נמצאת במרכז העלה (בנימפאות הפטוטרת היא בצד, והעלה הוא לא עגול לגמרה, אלה בעל "שסע" במקום חיבור הפטוטרת) והעלה כולו מזכיר מטרייה שהתהפכה ברוח. מהמין נלומבו נאכל, שמוצאו מאסיה ואוסטרליה, פיתחו שפע של זנים תרבותיים הנבדלים בצבע הפרח (באופן טבעי, צבע הפרח הוא ארגמן-ורוד), מספר עלי הכותרת, והגודל הכללי של הצמח. בסוג נלומבו יש עוד מין אחד בלבד, נלומבו צהוב (Nelumbo lutea) שמוצאו בצפון אמריקה, פרחיו צהובים, והוא נדיר בתרבות בישראל.

תמונה


נימפאה Nymphaea (חבצלות או שושנות מים - water lily):

נימפאה היא סוג במשפחת הנופריים (Nymphaeaceae) שעל שמה קיבלה המשפחה כולה את שמה המדעי (יש לציין שהאקדמיה העברית ללשון בחרה דווקא לקרוא למשפחה בעברית "משפחת הנופריים" ולא "משפחת הנימפתיים" כמו שמה המדעי, למרות שבארץ ישנם שני מיני נימפאות), שם הסוג ניתן על שמם של אלות-המים מהמיתולוגיה היוונית, על שום יופיים המיוחד של הפרחים. מין מסוים של נימפאה ידוע גם בשם "לוטוס כחול" או "הלוטוס המצרי הקדוש" (sacred egyptian lotus) או "שושנת הנילוס הכחולה", מאחר והמצרים הקדמונים נהגו לשתות את תמצית הפרחים של הנימפאה הכחולה (Nymphaea caerulea), שנימצא שהם מכילים חומרים בעלי השפעה נרקוטית, וגורמים לתחושת אופוריה. חיזוק נוסף ניתן למצוא במיתולוגיה היוונית, שם מסופר באודיסאה על אודיסאוס וחבריו המגיעים לארצם של הלוטופאגים (אוכלי הלוטוס), ארץ מיתולוגית בצפון אפריקה, אודיסאוס מזהיר את חבריו לא לאכול מן הפרחים, ואלו שלא הקשיבו לאזהרותיו וטעמו מהפרחים, שכחו את חבריהם למסע, ואת ארצם, ונשארו לחיות עם הלוטופאגים. מעניין לציין שמין נוסף של נימפאה (גם הוא ממצרים), קיבל את שם המין לוטוס -Nymphaea lotus כלומר "הנימפאה הלוטוסית", אבל מציורי קיר בקברים של הפרעונים רואים בבירור שהצמח הקדוש הוא הנימפאה הכחולה ולא הנימפאה הלוטוסית (שצבע פרחיה לבן ולא כחול). קיימים הרבה זנים תרבותיים, בשלל גוונים, צורת פרח, מספר עלי כותרת וגודל הצמח.
נהוג לחלק את הנימפאות לשתי קבוצות: נימפאות אירופאיות (hardy water-lilies), ונימפאות טרופיות (tropical water-lilies).
לנימפאות האירופאיות יש קנה-שורש, עלים מעוגלים בעלי שפה חלקה (עלים תמימים בשפה הבוטנית), הפרחים צפים ממש על פני המים, וצבעם הוא לבן, צהוב, כתום, ורוד, ארגמן ואדום, וכולם (ככול הידוע לי) פורחים ביום.
הנימפאות הטרופיות הן חסרות קני שורש (לקראת סוף עונת גידולם הן יוצרות ריזומים - מעין פקעות עגולות), העלים לרוב מעט מוארכים (לעלים הראשוניים יש צורת חץ), שפת העלה לרוב משוננת, הפרחים מוחזקים גבוה יותר מעל המים מאשר האירופאיות (במינים מסוימים עוקצי הפרחים הם באורך של יותר מחצי מטר מעל פני המים), צבע הפרחים כמו באירופאיות, כולל בורדו, סגול וכחול. מינים מסוימים פורחים בלילה.
באופן כללי הטרופיות מתחילות ללבלב מאוחר יותר בעונה מאשר האירופאיות והן דורשות טמפרטורה גבוהה יותר (בהתאם למוצאן), הצמחים גדולים יותר לכן דורשים בריכות גדולות ועמוקות יותר (קיימים גם זנים קטנים), והצימוח נמרץ ואגרסיבי (הצמחים נוטים לכסות צמחים אחרים הצומחים בעיקר נימפאות אירופאיות)

תמונה

אם כך, מיהו הצמח שקיבל את שם הסוג לוטוס (Lotus)?

ובכן, הפתעה, הצמח ששמו המדעי לוטוס הוא למעשה סוג במשפחת הפרפרניים (Fabacea או Papilioniceae), אותה משפחה אליה שייכים האפונה והשעועית למשל), ובהם מספר מינים הצומחים בר גם בארצנו, ולמעט סוג אחד - לוטוס הביצות Lotus palustris, הם לא צמחי מים או ביצה מובהקים כלל. בתרבות ידוע לי רק על מין אחד - לוטוס ברת'לוטיLotus berthelotii , המשמש כצמח כיסוי נמוך החסכני במים.

תמונה

יש מקום להזכיר גם שני מיני צמחים המקורבים לנימפאות:

הנימפאה הענקית - "Amazonian giant water-lily":

זוהי הנימפאה בעלת העלים הענקיים שיכולים להגיע לקוטר של 1.5 מטר, שילד יכול לצוף על פניהם, ופרחי ענק בקוטר של 30 ס"מ. הצמח אינו נימפאה אמיתית (למרות שגם הוא ממשפחת הנופריים), והוא שייך לסוג Victoria. בסוג זה שני מינים בלבד, כשהמין הנפוץ והידוע יותר הוא Victoria amazonica. נדיר מאוד בתרבות בארץ.

תמונה

תמונה

נימפואידס (נימפאיון, צמח הלבבות הצפים, פתיתיי שלג) Nymphoides:

צמחים אלו אינם ממשפחת הנופריים, אלא ממשפחת ה-Menyanthaceae. לצמחים אלו עלים צפים הדומים לעלי נימפאה קטנים, אך העלים אינם גדלים בשושנת, אלה צומחים לאורך שלוחות ארוכות. הפרחים קטנים, לרוב צהובים או לבנים (בהתאם למין), ולרוב בעלי חמישה עלי כותרת, במספר מינים עליי הכותרת משונצים (מכאן חלק מהשמות העממים), חלק מהמינים משמשים כצמחי אקווריום.

תמונה

נכתב ע"י אופיר תומר, מח' צמחי מים, אקווה-גן
מנהל פורום זה
מנהל פורום דגים ב-ynet
http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-2652-16824,00.html
מנהל פורום אקווריומים ודגים בתפוז
http://www.tapuz.co.il/forums2008/forum ... number=1=2
אתר אקווה גן
http://www.aquagarden.co.il/
aquagarden
Administrator
 
הודעות: 1756
הצטרף: ש' דצמבר 29, 2007 6:02 pm
מיקום: מרכז הארץ מודיעין

חזור אל כל אשר רציתם לדעת בנושאי בריכות נוי ודגים

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד

cron