הקסמיטה מחלה קשה וללא טיפול התוצאה היא מות הדג. אבחון וזיהוי המחלה. ברוב המקרים בתחילה הדג אוכל כרגיל ללא כל בעיה אבל ,אנחנו שמים לב שהדג אוכל ומתחיל להרזות ומפסיק לאכול כמו שהיה רגיל וזה צריך להדליק נורה אדומה אצלנו מיידית. במקרים קיצוניים אנו מבחינים בחורים בראש Hole in head וזה לקראת סוף המחלה וכן אפשר לראות שהצואה בצבע לבן . מחלה זאת בדרך כלל אנו מבחינים אצל דגים ממשפחת הציקליד כמו דגי הדיסקוס דגי הסקלר ודגי האוסקר. מחלה זאת מחלה מדבקת מאוד ולכן יש לשמור על איכות מים גבוהה ונתמכת על ידי מערכות סינון ביולוגיות ומכאניות טובות .
הטיפול במחלה:
אפשרות ראשונה זה לרכוש חומר ייעודי למחלה שמופיע בצורת כדורים ולהשתמש בהם לפי המינון הרשום על החפיסה
או של כל חברה אחרת
אפשרות שנייה זה לרכוש בבית מרקחת תרופה בשם ופלג''ל או מטרוג''ל הניתנת רק על ידי מרשם של ווטרינר ולא הייתי מציע לחובב הרגיל להשתמש בתרופה זאת.
מניעת המחלה: 1. איכות מים גבוהה 2. תמיכה בפילטר ביולוגי בעל נפח סינון גדול. 3. האכלת הדגים במידה ושלא יישאר עודפי מזון. 4. הכנסת דגים אוכלי קרקע כמו דגי החתול קורדורס ולא פלקוסטומוס 5. טמפרטורה אחידה חורף וקיץ. 6. פיצוי מים שהתאדו במים שהוכנו מראש ללא אנטי כלור. 7. וחשוב מאוד לא להכניס פחם פעיל לאקווריום בעבודה השוטפת ,אלה רק לאחר טיפול תרופתי. חשוב מאוד להוציא את הפחם לאחר שלושה ימים (3)